BebelușiUtile

Cititul, beneficiile ascunse ale lecturii pentru bebeluși

Cititul, beneficiile ascunse ale lecturii pentru bebeluși. Cititul reprezintă o activitate cu multe beneficii pentru dezvoltarea bebelușilor. De la relaxarea acestora, la primii pași spre lumea emoțiilor, cititul deschide ușile pentru ei.

Introducere

Cititul are o serie de beneficii nu doar pentru bebeluși. Nu este un secret că, cititul stimulează imginația și dezvoltă vocabularul. Bine! Dar, bebelușul nu înțelege nimic încă din ce îi spun, vor zice multe mame! De acord. Dar, ce nu știu ele, este că există o serie de beneficii ale lecturii încă de la vârste fragede.

Crezi că, copilul tău este prea tânăr pentru a culege recompensele cititului? Mai gândește-te. Cercetările arată că nu este niciodată prea devreme să începi să te bucuri de cărți cu micuțul tău. Așa că pregătește-te pentru a-ți dezvălui pasiunea pentru lectură.

Bucură-te de acest ritual nou alături de bebeluș.

Dacă sunteți o pasionată înrăită a lecturii veți intui din start beneficiile acestei activități.

Cititul crește legătura dintre mamă și bebeluș

Citirea unei cărți bebelușului este o activitate individuală pe care o poți transforma într-un moment special cu copilul tău. Expune bebelușul la sunetul vocii tale, care este liniștitor pentru el. De fapt, un studiu recent a descoperit că, cititul bebelușilor poate ajuta părinții să dezvolte sentimente de intimitate.

Aceste sentimente apar și cresc în zilele și săptămânile de după naștere. O asemenea activitate, pe termen lung va duce la creșterea unei relații frumoase dintre copil și părinți. Puteți începe să citiți cu voce tare chiar până a naște. Copilul aude vocile externe și se va obișnui cu ele.

Cititul îl pregătește pentru lectura individuală

În timp ce nou-născutul tău nu înțelege ce spui, el poate să perceapă ritmul, tonurile și inflexiunile vocii tale. Cercetările arată că, cu cât este mai expus un copil la lectură, cu atât este mai bine pregătit să înceapă să citească singur.

Astfel, își va dezvolta o pasiune pentru lectură. Va fi o modalitate formidabilă prin care va descoperi poveștile ascunse între pagini.

Îmbunătățește puterea creierului

Studiile au arătat, de asemenea, că bebelușii cărora li s-a citit de nou-născut au un vocabular mai mare. Au abilități matematice mai avansate, decât alți copii de vârsta lor. Un studiu din 2019 publicat în Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, a descoperit un lucru interesant. Copiilor care li se citește în fiecare zi sunt expuși la aproximativ 78.000 de cuvinte în fiecare an.

Pe parcursul a cinci ani, adaugă până la 1,4 milioane de cuvinte auzite în timpul povestirii.

Există o legătură directă între câte cuvinte aude un bebeluș în fiecare zi și abilitățile lui de a vorbi. Un studiu a descoperit că bebelușii ai căror părinți le-au vorbit mult au obținut un scor mai mare la testele standard la vârsta de 3 ani. Comparativ cu copiii ai căror părinți nu erau la fel de verbali.

Cititul solicită un răspuns

Dr. Wible spune că după ce i-ai citit nou-născutului o perioadă, îl vei observa de fapt pe micuțul tău care răspunde la mișcarea ritmică a vocii tale cu brațele și picioarele. În acest fel copilul primește mai mulți stimuli sănătoși și răspunde acestora.

Acesta e prima interacțiune a bebelușului cu exteriorul. Reprezintă o oportunitate grozavă și un prim pas pentru dezvoltarea sănătoasă a micuțului. Priviți cititul ca pe prima ușă deschisă în fața bebelușului pentru a cunoaște lumea.

Introduce emoția

Bebelușul tău este expus sentimentelor prin diferitele sunete pe care le folosești atunci când citești. Fie că faci o voce pentru un anumit personaj, sau descrii ceea ce se întâmplă în carte. „Pur și simplu nu poți auzi acel tip de emoție în muzică sau prin vizionarea televizorului”, explică dr. Abrams.

Cuvântul rostit transmite ideea că, cuvintele au sens și anumite sunete înseamnă anumite lucruri.

Cititul expune vizual

De la 0 la 3 luni, bebelușul dvs. va începe să-și concentreze ochii pe tipare simple pe pagini. Citirea cărților cu imagini prezintă nou-născutului tău o varietate de forme, litere și culori pe care va începe să le recunoască pe măsură ce vor trece lunile.

Astfel, bebelușul în timp va putea să integreze anumite informații în concepte.

Le arată că cititul este distractiv

Făcând parte din rutina familiei obișnuite, îl vei învăța pe copilul tău că cititul este ceva de care să se bucure. Nu reprezintă o corvoadă care trebuie făcută pentru școală.

Această atitudine va încuraja o dragoste de lectură, pe care o va duce prin școală și până la vârsta adultă.

Bonus: puteți citi cu adevărat orice doriți!

Plictisiți de cărți pentru copii? Nu vă faceți griji! Nou-născuții nu vă pot înțelege încă cuvintele, trebuie să alegeți ce citiți voi doi.

Un articol din ziar, un roman tipărit sau chiar o carte mai complexă de filosofie.

Nu contează ce citești acum, atât timp cât o faci!

Articole Recomandate

Back to top button